Sivut

tiistai 29. tammikuuta 2013

Viis vuotta -viis siitä!

Missä olet viiden vuoden päästä?


Oli tarkoitus kirjoitella jokaisen mietteitä siitä, missä olisi viiden vuoden päästä. Keskustelu muuttui kuitenkin sen verran pohdiskelevaksi ja kiteytyi ajatuksiksi: "ei kyllä yhtään osaa sanoa" tai: "ei pysty miettimään, ahdistaa ajatuskin" tai: "mennään mihin mennään, nyt on hyvä näin", ettei selkeitä suunnitelmia kenenkään kohdalla saatu kirjattua. Enemmän mietittiin, millaisia odotuksia meitä nuoria aikuisia kohtaan on: missä meidän tulisi olla viiden vuoden päästä ja mitä mieltä me siitä ollaan.

Viisi vuotta on pitkä aika. Viiden vuoden päästä ollaan kolmekymppisiä, jolloin on koulut käyty, puoliso tsekattu, virka ansaittu, talo ostettu ja lapset puksautettu elämään mukaan. Viisi vuotta aikaa hoitaa em. velvollisuudet ja missä me ollaan nyt? Yhdellä on koulu loppumassa ja siten hakusessa, että mitähän sitä: kouluun vai töihin? Toisella on työ, muttei kovin innostava, vaikka saakin tehdä asioita, joihin on koulua käynyt. Kolmannella koulu sopivasti puolivälissä, muttei oikein ajatusta siitä, mihin ammattiin se voisi hänet viedä. Neljännellä kaikki oikeastaan epäselvää. Viides on koulutustaan vastaavassa työssä ja puolisokin löytyy -sillähä on asiat oikeella tiellä!

Mutta maailma on muuttunut. Enää ei tarvitse olla kolmekymppisenä samassa elämäntilanteessa, kun vaikka kaksikymmentä vuotta sitten. Saa haahuilla, etsiä itseään ja lapset voi jättää hankkimatta, jos siltä tuntuu. Ei ole samanlaisia velvollisuuksia ja mekin hipit saadaan elää ilman painostavia neuvoja ja katseita täällä meidän talossa ja haaveilla kartanosta. Vapauttavaa ajatella, että elää nyt onnellista elämää ilman paineita tulevaisuudesta. Ei ole pakonomaista tarvetta suorittaa mitään, vaan elämäänsä voi ohjata juuri siihen suuntaan, kun haluaa ja juuri siihen tahtiin, kun itsestä hyvältä tuntuu.

Missäpä olit viisi vuotta sitten? Olisitko silloin osannut kuvitella itsesi elämään, jossa olet nyt? Elämä on arvaamatonta ja kun on avoin muutoksille, se on aika upea ja mielenkiintoinen kokemus. Kaikkine iloineen, suruineen, turhautuksineen ja käänteineen.



Tänään Pekka täyttää 25 vuotta, onnea!



-Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti